سردرد به دو دسته اولیه و ثانویه تقسیم میشود.
سردردهای اولیه عبارت اند از: میگرن, سردرد خوشهای Cluster headache و سردرد مزمن روزانه Tension Headache.
سردردهای ثانویه, علل و پاتولوژیهای متعددی دارند.
علل اولیه سردرد
میگرن Migraine
شایـعترین نوع سردرد است كه بيشتر به تدریج شروع میشود و معمولا یک طرفه است و از ۴ تا ۷۲ ساعت طول میکشد. با زمینه ارثی خانوادگی از هنگام کودکی و نوجوانی، سردرد ضربان دار Throbbing با احتمال دوره های تهوع و استفراغ و در بيشتر موارد بدون پیش درامد Aura است. در ۸۰% موارد Aura ممكن است به صورت اختلالهاي بینایی نظیر تاری دید، همی آنوپسی و یا در اندامها به صورت احساس کرختی و پارستزی و یا به صورت سر گیجه باشد و اغلب تشدید سردرد با تابش نور است. شروع میگرن ممكن است از ناحیه گیجگاهی، پیشانی یا پشت سر باشد. اغلب افراد میگرنی, شخصیتی وسواسی و تحریک پذیر دارند.
معیار تشخیص میگرن عبارت اند از: سردرد یک طرفه، کیفیت ضربان دار، شدت متوسط یا زياد، تشدید سردرد با راه رفتن و انجام دادن فعالیتهای روزمره که حداقل یکی از موارد تهوع- استفراغ یا هر دو و یا ترس و گریز از نور یا صدا را دارد.
سردرد خوشه ای Cluster headache
اين نوع سردرد در مردان بيشتر شايع است و معمولا یکطرفه بسيار شدید و تیر کشنده است، حدود ۳۰ تا ۱۸۰ دقیقه طول می کشد. پیدایش آن معمولا نیمه شب و آغاز صبح است و بیمار بیقرار است، نشانه های گرفتاری عصبی خودکار به طور شایعی دیده می شود؛ مانند: اشک ریزش، پرخونی ملتحمه، احتقان و آبریزش بینی، برافروختگی چهره و گاهی سندروم هورنر.
سردرد مزمن روزانه Tension Headache
معمولا دوطرفه و شایع است. غیرضرباندار، بدون تهوع و استفراغ، معمولا افسردگی و اضطراب در این نوع سردرد بسيار نقش دارد. پیدایش این سردرد بیشتر در میانسالی است.
علل ثانویه سردرد
علل عروقی، خونریزی زیر عنکبوتیه(SAH) ، خونریزی داخل پارانشیمال، هماتوم زیر دورا یا فوق دورا، ایسکمی (TIA, Stroke).
مالفورماسیونهای شریانی- وریدی، آرتریت تمپورال، گسیختگی شریان کاروتید یا شریان ورتبرال، عفونت C N S ، مننژیت، آنسفالیت، آبسه های مغزی، عفونتهای غیر ازC N S ، سینوزیت، زونا، عفونت سیستمیک، C N S ، سایر اختلالهاي، تومورها، تومور کاذب مغزی و چشمی، گلو کوما، نوریت اپتیک نیز هامل سردردهای مزمن اند.
همچنین, سردرد دارویی و توکسیک یا متابولیک، نیتراتها و نیتریتها، داروهایM A O I ، استفاده مزمن و نادرست ضد دردها، هیپوکسی، هیپرکاپنه، هیپوگلیسمی، منو سدیم گلوتومات، مسمومیت منواکسید کربن، سندروم قطع الکل، فشار خون بدخیم، پراکلا مپسی، فئوکروموسیتوما، تب، پس از انجامL P ، درد ارجاعی از دندان، درد ارجاعی گوش و … از سایر عوامل مهم ایجادکننده سردردهای شدید هستند.
انواع سردرد
ژوئیه 13, 2008 بدست parsifa
Advertisements
پاسخی بگذارید